Je onzekerheid overwinnen in verkoopgesprekken

Ik kan niet verkopen. Hoe vaak heb ik deze zin wel niet tegen mijzelf gezegd. Blijkbaar vaak genoeg, want ik geloofde erin. Ik moest mijn onzekerheid overwinnen voor ik kon zeggen: ik kan wél verkopen!

Onbewust had ik hierdoor ook een hekel gekregen aan verkopers zelf. Van die verkopers die altijd hun woordje klaar hebben, gedreven zijn en goed gekleed voor de dag komen. Die in een prachtige auto rondrijden en altijd maar vol van zichzelf zijn. Verkopers die eerder fake it till you make it zullen zeggen in plaats van face it till you make it.

Vanuit onzekerheid verkopen levert geen resultaten

Zulke types en het verkopen zelf stonden dus ver bij mij vandaan. Of toch niet? Want is het niet zo dat je eerder een hekel hebt aan het gedrag van een persoon, en niet zozeer aan de persoon zelf? En wat zegt dit dan over jou als persoon? Wat zei het in dit geval over mij? Wat wilde ik niet zien bij mijzelf? En waarom kon ik dan niet zo succesvol verkopen?

Ik ging op onderzoek uit. Want één ding wist ik zeker: vanuit onzekerheid verkopen levert geen resultaten op en kost alleen maar veel energie. Je onzekerheid overwinnen is niet makkelijk, maar kan wel. Hoe? Ik deel graag mijn resultaten met je aan de hand van drie tips met opdrachten. Tips die mij geholpen hebben van mijn onzekerheid af te komen. Dus doe er je voordeel mee!

Drie tips waarmee je onzekerheid overwinnen een stuk simpeler wordt

Tip 1: Zorg dat je zeker overkomt, vanbinnen en vanbuiten

Zelfverzekerd door het leven gaan is belangrijk. Maar iemand die zich zelfverzekerd voelt, hoeft dat niet altijd uit te stralen. Net als dat iemand er heel zelfverzekerd uit kan zien, maar dit niet zo voelt vanbinnen.

Het is belangrijk dat je non-verbale communicatie (dat wat je uitstraalt) in lijn is met je verbale communicatie (dat wat je zegt). Pas dan kom jij écht zelfverzekerd over. De klant gelooft dan in jou en je product of dienst.

Opdracht 1: Zoek bewust de confrontatie op

Zoek de mensen met wie jij het lastig vindt om te gaan bewust op. Ervaar wat hun gedrag bij je oproept. Wat is het precies waar jij je aan ergert? Wat voor gevoel roept hun gedrag bij je op en waar komt dit gevoel vandaan? Hoe kun je dit patroon doorbreken?

In verkoopgesprekken wordt er nogal eens gebluft om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Maar komt dit gebluf voort uit zekerheid… of juist onzekerheid?

Tip 2: Buig je negatieve gedachten om naar positieve

Hoe vaak zeg jij tegen jezelf dat je iets niet kunt? Waarschijnlijk vaker dan je zelf denkt. Ik zei het vaak op de momenten dat ik mijzelf als trainer of coach wilde verkopen. In dit geval verkocht ik namelijk geen product, maar in feite mijzelf. Dat voelde kwetsbaar en daar werd ik onzeker van. Want iets anders verkopen, daar had ik geen problemen mee.

‘Ik kan niet verkopen’ is een niet-helpende gedachte. Het versterkt alleen wat jij wilt geloven en niet de waarheid. Het is een overtuiging die je niet verder helpt bij het scoren van een deal.

Opdracht 2: Wees je bewust van je gedachten

Ga eens na hoe vaak je woorden als ‘kan niet’, ‘mag niet’, ‘lukt niet’ en ‘klopt niet’ denkt. In welke situaties gebruik je deze woorden? Zet daar een helpende gedachte tegenover. Een helpende gedachte is een kleine ombuiging van je huidige gedachte, waardoor je de zin in je hoofd zegt alsof het gewoon zo is, zelfs als het nog niet helemaal waar is.

Dus niet: ‘Ik weet niet of ik dit wel kan’ maar: ‘Ik ben zeker van mijzelf en kan het.’ Door negatieve gedachten dagelijks om te buigen en hardop te zeggen, voel je de verandering. Je gaat in jezelf geloven en kunt hiermee elke onzekerheid overwinnen.

Tip 3: Onderzoek je verkoopstijl

Door gesprekken te voeren met verschillende mensen op het gebied van sales ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen verkoopstijl. In combinatie met het maken van een wetenschappelijke test, kreeg ik veel meer inzicht in mijn eigen kwaliteiten en groeipotentie. Wat bleek? Ik was een natuurtalent! En daar hoef ik helemaal niet meer voor te bluffen, want die zekerheid komt nu van binnenuit. Ga dus ook op zoek naar jouw unieke verkoopstijl.

Mijn verkoopstijl is een combinatie van logica / analytisch (ratio) met een uitermate sterk ontwikkeld empathisch vermogen (gevoel). Wat is dat van jou?

Opdracht 3: Ga in gesprek met andere salesmensen

Maak een lijst van salesmensen van wie jij denkt wat te kunnen leren en ga met ze in gesprek. Bekijk per persoon wat hun verkooptalent is. Hoe onderscheid jij je van hen? Iedere verkoper heeft namelijk zijn eigen stijl, een stijl die je als persoon uniek maakt.

Wil jij ook jouw verkoopstijl ontdekken? Volg dan mijn training Ontdek jouw salestalent! of neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Ik help je graag verder.